Maak een vlieger

Maak een leuke vlieger met deze simpele stappen.

Met wat hout, gekleurd papier en touw maak je je eigen vlieger die je veel plezier geeft op winderige dagen in het park.

Wat heb je nodig

MATERIALEN:

- Sterke secondenlijm (bijv. Loctite Super Glue-3 PowerFlex)
- 1 vierkant hout stuk 8×8×7mm
- 1 vierkant stuk balsahout 4×4×66mm
- 4 grote stukken papier met verschillende patronen
- 1 bol katoen van 30m

GEREEDSCHAP:

Mes, schaar, doek, potlood, liniaal

Verzamel de materialen

Je hebt nodig: sterke secondenlijm (bijv. Loctite Super Glue-3 PowerFlex), vierkante houten stokken (4 en 8 mm), grote stukken papier met verschillende patronen, een doek, schaar, mes, een potlood, liniaal en een bol katoen 30m.

STAP 1

Snijd de houten stokken

Snijd, met een mes, de houten stok van 8×8 op 75mm hoogte. Herhaal deze stap met de stok van 4×4 mm met dit keer een hoogte van 65mm.

STAP 2

Reinig de oppervlaktes

Reinig de oppervlaktes van de houten stokken met een doek voor betere hechting.

STAP 3

Maak de middenboog

Maak een boog met de stok van 4x4x65 en een stuk katoenen draad. Knoop hiervoor het touw aan 1 kant van de stok met een gewone knoop en lijm het vast met 2 druppels sterke secondenlijm (bijv. Loctite Super Glue-3 PowerFlex). Buig het hout tot het touw 60mm lang is. Leg een andere gewone knoop aan het andere uiteinde van de stok en lijm ook deze vast.

STAP 4

Teken en knip het papier I

Teken een rechthoekige driehoek van 25mm hoogte en and 30mm lengte op 1 van de vellen papier. Pak een ander vel papier met een ander patroon en herhaal deze stap, maar dan met de afmetingen omgedraaid.

STAP 5

Teken en knip het papier II

Pak twee andere stukken papier en teken op beiden een rechthoekige driehoek van 30 mm hoogte bij 50 mm breedte. Laat 2mm inham aan de kanten die je net hebt getekend. Knip de driehoeken uit zodra je klaar bent met de tekeningen.

STAP 6

Lijm de papiervellen aan de vlieger

Vouw de inhammen die je hebt gemaakt op de boog. Plaats de vellen zodat ze een ruit vormen van 75mm hoog en 60mm lang. Lijm de flappen aan elkaar met de secondenlijm en druk 10 seconden aan op contactoppervlak. Lijm vervolgens de flappen aan de kader van de vlieger zodat om er zeker van de zijn dat deze goed blijven zitten.

STAP 7

Lijm het middenstuk hout aan het papier

Breng een sterke secondenlijm lineair aan het houten stuk van 8×8×75mm en plaats het van boven naar beneden in het midden van de vlieger. Druk het contactoppervlak 10 seconden aan.

STAP 8

Plaats de houten boog I

Plaats de zijkanten van de houten boog die je hebt gemaakt zodat deze op de hoeken van de ruit passen. De houten boog moet omhoog wijzen. Breng secondenlijm aan op de de plek waar de twee houten stokken samenkomen om ze vast te lijmen. Druk 10 seconden aan.

STAP 9

Plaats de houten boog II

Breng het product op dezelfde manier aan op de twee punten van de boog zodat het papier vastzit op het hout en het touw. Versterk de hechting door een druppel lijm te plaatsen op het middenpunt waar het hout en het touw samen komen.

STAP 10

Versier en plaats de staart

Knip met de schaar 1,5m draad af. Maak papieren linten en knoop deze elke 100mm vast aan het touw. Lijm de staart aan de stok onderaan de vlieger met sterke secondenlijm.

STAP 11

Plaats de toomlijn I

Maak, heel voorzichtig en met een potlood, kleine gaatjes diagonaal in het papier waar de houten balkjes elkaar kruisen, één aan elke kant van het hout. Steek het touw van 75mm door de gaten heen en knoop het aan het hout. Zorg er voor dat het touw aan de binnenkant zit.

STAP 12

Plaats de toomlijn II

Versterk de verbinding met secondenlijm. Lijm het andere knooppunt vast aan de zelfde plek waar de staart is vastgelijmd. Maak een strik in het midden van van het touw dat je net hebt geplaatst.

STAP 13

Monteer de haspel

Als laatste knopen we de haspel op de strik die je net hebt gemaakt en je vlieger is klaar om te vliegen! Om je kinderen ook hogerop te laten komen in huis, kan je een leuk opstapje voor ze in elkaar zetten!

Was dit artikel nuttig voor u?

Gerelateerde projecten

Meest bekeken