Maak-zelf-kerstdecoratie

Maak een decoratieve kerstster met lichtjes

Perfect om je kamer op te lichten!

Een leuke DIY-versiering is een eigen kerstster maken. Hier zie je hoe je ze kan maken in verschillende kleuren, vormen en groottes voor elke inrichting of gelegenheid. Een nachtlampje voor de kinderen misschien?

Wat heb je nodig

MATERIALEN:

- Snelle universele lijm (bijv. Loctite 60 sec. Universal Glue), Multiplexplaat, Stevig houten blok, LED-strip op batterijen, Witte verf, Oranje verf, Kranten

GEREEDSCHAP:

- Decoupeerzaag, Handzaag, Verstekbak, Boor, Metalen boor voor hout, Veiligheidshandschoenen, Verfbak, 2 verfkwasten, Metalen lineaal, Passer, Schuurpapier, Pencil, Doek

Maak-zelf-kerstdecoratie-Materialen

 

Verzamel de materialen

Om je eigen kerstdecor te maken zoals een verlichtte ster heb je nodig: snelle universele lijm (bijv. Loctite 60 sec. Universal Glue), multiplex (10mm dik, 50x50cm), stevige houte balk (20x40mm), LED-strip op batterijen, witte en oranje verf, kranten, decoupeerzaag, handzaag, verstekbak, boor, metalen boortje 4 voor hout, veiligheidshandschoenen, verfbak, 2 verfkwasten van verschillende diktes, metalen lineaal, passer, schuurpapier, potlood en een doek.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-1

Stap 1

Teken de ster I

Teken een vijfhoek in het midden van het multiplex met een passer. De diameter, waar je het vijfhoek op gaat tekenen, is de grootte van de ster.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-2

STAP 2

Teken de ster II

Maak een 5-puntige ster met een lineaal en potlood en voeg de hoekpunten samen. Tel het aantal LED-jes op de strip en markeer evenveel cirkeltjes op het oppervlak van de ster.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-3

Stap 3

Zaag de ster

Na het tekenen trekken we de veiligheidshandschoenen aan en zagen we de plaat. Gebruik een decoupeerzaag voor rechte lijnen en haast je niet! Neem de tijd voor betere resultaten.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-4

Stap 4

Schuren en schoonmaken

Nu je het stuk hebt gesneden, schuur alle randen met schuurpapier om de vlakken die je hebt gezaagd glad te maken. Maak ze dan schoon met een doek om stof en hout restjes te verwijderen. Op deze manier kun je garanderen dat het oppervlak geen puntige kanten heeft en dat het geschikt is voor een goede hechting wanneer je het later gaat lijmen.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-5

Stap 5

Maak de lichtgaten

Maak de gaten in het karton waar de lichtjes in worden geplaatst. Gebruik een boor met dezelfde diameter als de lichtjes en boor de gaten op de eerder gemarkeerde plekken.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-6

Stap 6

Meet de zijkanten van de ster

Meet de zijkanten van de ster met de lineaal. Houd rekening met de hoeken op elke punt. Gebruik de lineaal om deze afmetingen op het hout te tekenen.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-7

Stap 7

Zaag de randen

Gebruik de verstekbak om de randen te zagen die je in de vorige stap hebt gezaagd. Gebruik altijd veiligheidshandschoenen bij het zagen.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-8

Stap 8

Bereid de stukken voor

Schuur alle imperfecties weg met schuurpapier van de zojuist gezaagde randen. Gebruik een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Zo blijven producten beter plakken.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-9

Stap 9

Lijm de randen I

Nu Alle stukken gezaagd zijn brengen we een recht, effen streepje universele lijm (bijv. Loctite 60 sec. Universal Glue) aan onderop één van de randen.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-10

Stap 10

Lijm de randen II

Plaats de rand voorzichtig op de ster om de juiste positie te bepalen. Druk de gehele muur 1 minuut lang aan. Herhaal voor de overige randen.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-11

Stap 11

Verf de ster I

Bedek je werkplek met kranten. Verf een paar delen van de ster met een donkere kleur (bijv. oranje of bruin) en laat 1 uur drogen.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-12

Stap 12

Verf de ster II

Verf vervolgens de gehele ster met een andere kleur. Verf Alleen een dun laagje op de delen die je al geverfd hebt. Laat nog een uur drogen. Schuur vervolgens de plekken waar dubbel is geverfd voor een vintage effect.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Stap-13

Stap 13

Plaats de LED-lampjes

Duw de lampjes in elk gaatje vanaf de achterkant van de ster in willekeurige volgorde. Lijm het batterijdoosje vervolgens aan de ster met universele lijm (bijv. Loctite 60 sec. Universal Glue). Breng de lijm in een rechte lijn aan op de onderkant van de ster en druk 1 minuut aan.

Maak-zelf-kerstdecoratie-Einde

Stap 14

Verlicht de ster

Je bent bijna klaar met jouw zelfgemaakte kerstversiering; het enige dat je nog hoeft te doen is de lampjes aan doen en voel de kerstsfeer opkomen! 

Was dit artikel nuttig voor u?

Gerelateerde projecten

Meest bekeken