Maak-een-diy-buitenbank

Maak zelf een tuinbank!

Maak jouw tuin tot je nieuwe favoriete plaats met dit buitenmeubel!

Aangezien tuinmeubels duur kunnen zijn, kan je proberen zelf een tuinbank te maken. Dit is dé oplossing voor een ontspanhoek in jouw tuin! Maak een origineel en comfortabele houten tuinbank die er natuurlijk uitziet.

Wat heb je nodig

MATERIALEN:

Montagelijm (bijv. Pattex One For All), Houden palletlatten 15mm, Multiplex 20mm, Twee latten van 40x30mm, Schroeven 6mm, Buitenlak, Kussens

GEREEDSCHAP:

Cirkelzaag, Elektrische schroevendraaier, Houtboor 4mm, Handzaag, Kitspuit, Metalen lineaal, Schuurpapier, Verfroller, Verfbak, Verstekbak

is getagd met

Maak-een-diy-buitenbank-Materialen

 

Verzamel de materialen

Om tuinmeubilair te maken zoals deze tuinbank, heb je nodig montagelijm (bijv. Pattex One For All), houten palletlatten van 15mm dik, multiplex - 20mm, twee latten van 40x30mm, 6mm schroeven, buitenlak, kussens, cirkelzaag, elektrische schroevendraaier, boor, 4mm houtboor, handzaag, verstekbak, veiligheidshandschoenen, verfroller, verfbak, borstel, kitspuit, metalen lineaal, schuurpapier, potlood en een doek.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-1

Stap 1

Markeer de afmetingen

Bepaal de grootte van de tuinbank en houd rekening met de grootte van de kussens. Markeer de afmetingen op de multiplexplaat met een potlood en metalen lineaal voor rechte lijnen. Teken de 4 stukken die je nodig hebt voor de structuur: 2 muren (82x60cm), achterzijde (144x50cm) en het zitgedeelte (144x65cm). Markeer ook de steunlatten.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-2

Stap 2

Zaag de stukken I

Zaag eerst de grotere stukken om de structuur te bepalen van de bank. Zaag deze uit met een cirkelzaag. Dit is een gevaarlijk instrument, draag daarom veiligheidshandschoenen!

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-3

Stap 3

Zaag de stukken II

Nu gaan we de steunlatten zagen. Voor deze soort hout en afmetingen, raden we aan ze te zagen met een handzaag en een verstekbak. We willen dat ze recht en secuur gezaagd worden. Houd ook hier je veiligheidshandschoenen aan.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-4

Stap 4

Schuur de stukken

Voordat we verder gaan met de volgende stappen, schuren we de zijkanten van alle gezaagde houtstukken. Veeg ze daarna af met een doek om stof en zaagsel te verwijderen. Dit helpt de lijmhechting.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-5

Stap 5

Markeer de positie van de stukken

Houd de stukken in hun uiteindelijke positie om te kijken hoe ze gaan passen. Vind de beste hoek voor het zitgedeelte. Meer hellend is om uit te rusten, minder hellend betekent dat je in een goede praathouding zit voor als je gasten hebt. Laat ruimte over tussen het zitgedeelte en de achterkant zodat er geen with water kan in blijven staan. Als je de uiteindelijke posities hebt van de wanden, achterkant, zitgedeelte en steunlatten, markeer dan de contactpunten tussen de stukken met een lijn. Dit zal de plek voor de boorgaten leiden.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-6

Stap 6

Maak boorgaten

We gaan nu elke 5cm gaten boren op de lijn die je in de vorige stap hebt gemarkeerd. Onthoud dat de bank steviger is met meer schroeven. De gaten zijn de schroefgaten. Boor ze met een boorstuk van 4mm.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-7

Stap 7

Schroef de steunlatten op de zijkanten

Schroef de 6mm schroeven in elk gat in de latten met een schroevendraaier. Schroef door totdat de kop in het hout zit en egaal in het hout ligt. Op deze manier zullen er geen stukken kleding achter blijven haken.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-8

Stap 8

Monteer de zijkanten aan de achterkant

Nu de steunlatten op hun plek staan, gaan we de zijkanten op de achterkant monteren op dezelfde manier. Schroef de 6mm schroeven in elk gat in de zijkanten met een schroevendraaier. Schroef door totdat de kop in het hout zit en egaal in het hout ligt. Op deze manier zullen er geen stukken kleding achter blijven haken.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-9

Stap 9

Schroef de latten op de achterkant

Als laatste schroeven we de twee latten die de achterkant zullen ondersteunen. Leg de latten tegen het achterstuk en zorg dat ze dezelfde hoogte hebben als de zijkanten van de bank, met ruimte tussen de zijkanten en de latten. Zo vermijd je houtrot doordat de regendruppels niet blijven liggen op hout. Schroef de 6mm schroeven in elk gat in de latten met een schroevendraaier. Schroef door totdat de kop in het hout zit en egaal in het hout ligt. Op deze manier zullen er geen stukken kleding achter blijven haken.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-10

Stap 10

Schroef het zitgedeelte op de steunlatten

Schroef de 6mm schroeven in elk gat in de latten met een schroevendraaier en monteer hiermee het zitgedeelte op de 2 latten die in de achterzijde zijn geschroefd. Schroef door totdat de kop in het hout zit en egaal in het hout ligt. Op deze manier zullen er geen stukken kleding achter blijven haken. Laat ook hier wat ruimte om regenwater af te laten voeren.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-11

Stap 11

Zaag de houten pallets

Meet de juiste afmetingen van de palletlatten en zaag deze op de hoogte van je bank. Gebruik hiervoor een handzaag en verstekbak en gebruik veiligheidshandschoenen! Bepaal hoeveel latten je nodig hebt en hoeveel kanten je hiermee gaat bedekken. De onderkant hoeft bijvoorbeeld niet. Bescherm de bank beter door extra stukjes op de boven- en voorkant van de bank te zetten. Zo valt er geen regen tussen het frame en de latten zodat het hout en de lijm langer goed blijven.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-12

Stap 12

Schuur de latten

Schuur de palletlatten met schuurpapier en reinig deze met een doek.

Maak-een-diy-buitenbank-Stap-13

Stap 13

Lijm de latten

Breng strepen montagelijm (bijv. Pattex One For All) aan op elke lat. Druk vervolgens de lat tegen de multiplexplaat in de uiteindelijke positie voor 20 seconden. Laat daarna 24 uur drogen.

Create-DIY-outdoor-furniture-Step-15

Stap 14

Lak de bank

Bescherm de vloer met kranten. Breng vervolgens een laag buitenlak op de gehele buitenkant van de bank. Gebruik een borstel in de kleinere hoekjes en een verfroller op grote stukken. Laat vervolgens 24 uur drogen.

Maak-een-diy-buitenbank-Einde

Stap 15

Klaar!

Geniet van je zelfgemaakte unieke bank die jouw tuin nog knusser maakt en ontspan op je buitenbank nadat je het hek hebt opgeknapt!

Was dit artikel nuttig voor u?

Gerelateerde projecten

Meest bekeken