maak-akoestische-panelen

Maak akoestische panelen

Een nieuwe geluidservaring

Wil jij van goede muziek of een film genieten zonder overlast te veroorzaken? Maak dan je eigen akoestische panelen en verander het geluid in jouw huis. Het mooiste is dat je ze kan personalizeren en als decor kan gebruiken.

Wat heb je nodig

MATERIALEN:

Montagelijm (bijv. Pattex One for All), Spuitlijm (bijv. Pattex Made At Home Spray), Houten latten, Geluidsabsorberend materiaal, Stoffen bekleding, 2 haken

GEREEDSCHAP:

Handzaag, verstekbak, veiligheidshandschoenen, kitspuit, professionele nietmachine, breekmes, zaagplank, schaar, schuurpapier, doek

is getagd met

maak-akoestische-panelen-Materialen

 

Verzamel de materialen

Om akoestische panelen te maken heb je nodig montagelijm (bijv. Pattex One for All), spuitlijm (bijv. Pattex Made At Home Spray), houten latten van 40x20mm, geluidsabsorberend materiaal, stoffen bekleding, 2 haken, een handzaag, verstekbak, veiligheidshandschoenen, een kitspuit, professionele nietmachine, een breekmes, een zaagplank, een schaar, schuurpapier en een doek.

maak-akoestische-panelen-Stap-1

Stap 1

Markeer de houten latten

Houd rekening met de afmetingen van de muren en bepaal hoe groot je de panelen wilt hebben. Markeer de lengtes en breedtes van het paneel op de houten latten.

maak-akoestische-panelen-Stap-2

Stap 2

Zaag de latten

Trek je veiligheidshandschoenen aan en zaag de latten op de gemarkeerde plekken met een handzaag in de verstekbak. Doe dit voorzichtig om ongelukken te voorkomen en in rechte lijnen te zagen.

maak-akoestische-panelen-Stap-3

Stap 3

Schuur de stukken

Nu alle stukken gezaagd zijn gaan we ze schuren met schuurpapier. Veeg ze daarna af met een doek. Dit verwijdert stof en zaagsel en zorgt voor een goede lijmhechting tussen de latten.

maak-akoestische-panelen-Stap-4

Stap 4

Maak een houten frame I

Tijd om het houten frame te maken! Breng montagelijm (bijv. Pattex One for All) op het einde van een lat en lijm het aan de volgende en druk aan om de lijm te spreiden.

maak-akoestische-panelen-Stap-5

Stap 5

Maak een houten frame II

Herhaal deze stap met de andere drie hoeken totdat je een rechthoekig frame hebt. Laat het 12 uur drogen.  

maak-akoestische-panelen-Stap-6

Stap 6

Bepaal de grootte van het geluidsaborberend materiaal

Meet de binnenkant van de houten frame met een metalen lineaal. Teken vervolgens een rechthoek op het akoestische materiaal met de afmetingen van de frame.

maak-akoestische-panelen-Stap-7

Stap 7

Snijd het materiaal uit

Snijd het materiaal uit op de zojuist getekende lijnen op de zaagplank met de lineaal en een breekmes.

maak-akoestische-panelen-Stap-8

Stap 8

Lijm het geluidsaborberende materiaal I

Om het materiaal te lijmen gebruiken we contactlijm die we op beiden te lijmen oppervlakten aan gaan brengen. Begin door de spuitlijm (bijv. Pattex Made At Home Spray) aan te brengen om de omtrek heen van het materiaal. Schud de bus en spuit het van een afstand van 15-20cm op de hele omtrek van het materiaal.

maak-akoestische-panelen-Stap-9

Stap 9

Lijm het geluidsaborberende materiaal II

Spuit de lijm vervolgens aan de binnenkant van het frame. Laat het 15 minuten drogen en plaats dan voorzichtig het geluidsabsorberende materiaal in de frame. Laat het 1 uur drogen voor een beter resultaat.

maak-akoestische-panelen-Stap-10

Stap 10

Markeer en knip de bekleding

Je hebt al het paneel maar nu wil je dat het er mooi uit ziet op je muur. Kies bekleding uit die bij jouw inrichting past! Meet vervolgens de buitenomtrek van het houten frame en markeer de afmetingen op de stof met 12cm extra aan elke zijde. Knip het stof uit met de schaar.

maak-akoestische-panelen-Stap-11

Stap 11

Niet de bekleding

Leg de bekleding op je werkplek en zorg dat het compleet plat is en plaats het frame in het midden. Pak één uiteinde van de bekleding en vouw deze over het frame heen zodat deze is bedekt. Denk niet aan overtollige bekleding, dat is een latere zorg. Niet vervolgens de bekleding aan het frame. Herhaal deze stappen aan alle drie de overige zijdes en zorg er voor dat de bekleding gestrekt blijft.

Stap 12

Lijm de overtollige bekleding

Verwijder overtollig bekleding op de achterkant van het frame en breng spuitlijm (bijv. Pattex Made At Home Spray) aan op de achterkant van de bekleding en de voorkant van het geluidsabsorberend materiaal. Lijm Alle bekleding aan de achterkant van het paneel. Doe dit bij alle drie de zijdes.

maak-akoestische-panelen-Stap-13

Stap 13

Sluit de achterzijde

Knip een stuk bekleding uit dat 5cm kleiner is dan het paneel. Breng een dunne streep montagelijm (bijv. Pattex One for All) aan op de achterkant van het paneel op 1cm afstand van de zijdes. Centreer het stuk bekleding op de achterkant en druk zacht aan tot het lijm verspreidt. Laat 12 uur zitten.

maak-akoestische-panelen-Stap-14

Stap 14

Plaats de haken

Leg het paneel ondersteboven neer en markeer horizontale strepen met een lineaal aan de bovenkant. Plaats 2 parkerhaken vlakbij de uiteindes en zorg dat de haken groot genoeg zijn om het gewicht te dragen.

maak-akoestische-panelen-Einde

Stap 15

Muziek maestro!

Je hebt zelf akoestische panelen gemaakt, goed gedaan! Zet je muziek op maximaal volume of oefen de elektrische gitaar zonder overlast te veroorzaken. Als je versterker niet werkt kan je deze eenvoudig repareren!

Was dit artikel nuttig voor u?

Gerelateerde projecten

Meest bekeken