Build-a-DIY-platform-bed

Maak je eigen platformbed

Begin een DIY-revolutie voor de slaapkamer!

Denk je eraan om een platformbed te maken? We brengen eigenlijk een derde van ons leven door in de slaapkamer, dus maak er het beste van! Dit platformbed is niet Alleen uniek het biedt ook veel opslagruimte aan. Twee vliegen in 1 klap met dit zelfgemaakte meubilair dat indruk zal maken!

Wat heb je nodig

MATERIALEN:

Montagenlijm (bijv. Pattex Geen Schroeven & Spijkers), Multiplexplaat, Houten plint, Spaanplaatschroeven, 4mm schroeven, 4mm moeren, 4mm sluitringen, strips LED-verlichting

GEREEDSCHAP:

Cirkelzaag, Boor, Boorstukje, Veiligheidshandschoenen, Schroevendraaier, Metalen lineaal, Schuurpapier, Potlood, Doek

 

is getagd met

Build-a-DIY-platform-bed-Materials

 

Verzamel de materialen

Om een platformbed te maken heb je nodig montagelijm (bijv. Pattex Geen Spijkers & Schroeven), multiplexplaat (20mm dik), houten profielplint, spaanplaatchroeven, 4mm schroeven, 4mm moeren, 4mm sluitringen, LED-strip, cirkelzaag, boor, 4mm houtboor, veiligheidshandschoenen, metalen lineaal, schuurpapier, een potlood en een doek.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-1

Stap 1

Markeer de stukken op de plaat

Meet je slaapkamer op en bepaal de afmetingen die je wilt voor je bed. Markeer vervolgens de afmetingen op de multiplexplaat met een potlood en linaal. Markeer vier stukken A (180x35cm), twee stukken B (160x35cm), twee stukken C (180x21), veertien stukken D (21x35cm), één stuk E (160x21cm), twee stukken F (98x8cm), één stuk G (160x8cm), één stuk H (160x100cm).

Build-a-DIY-platform-bed-Step-2

Stap 2

Zaag de stukken

Gebruik altijd veiligheidshandschoenen en zaag de zojuist gemarkeerde stukken met de cirkelzaag. Gebruik een zaag voor hout zodat het preciezer en eenvoudiger zagen is.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-3

Stap 3

Reinig de stukken

Het is bijna tijd om de verschillende stukken van het bed in elkaar te zetten. Maar schuur eerst Alle zijkanten met schuurpapier en veeg ze af met een doek zodat het contactoppervlak vrij is van stof.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-4

Stap 4

Bouw een box I

Verzamel de stukken voor de de eerste box en leg ze op de werkplek. Als de posities duidelijk zijn gaan we elke 6 cm spaanplaatschroeven schroeven aan elke kant van elk stuk en ze samenschroeven.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-5

Stap 5

Bouw een box II

Doe hetzelfde voor de bovenkant, de onderkant en de tussenmuren tot de box compleet is. De eerste is klaar! Makkelijk, toch? Nu de eerste box klaar is herhalen we de stappen voor de overige twee boxen en het hoofdeinde.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-6

Stap 6

Maak het hoofdeinde

Herhaal als laatste deze stap voor het hoofdeinde. Schroef de latten op de boven- en zijkanten van het hoofdeinde door elke 6cm een spaanplaatschroef te schroeven. Er hoeft niets aan de achterkant geschroeft te worden omdat het bed tegen de muur aan wordt geplaatst en je daar niets ziet.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-7

Stap 7

Maak een steunstuk voor het matras

Afhankelijk van de grootte van het matras kan het nodig zijn extra ondersteuning voor het matras te plaatsen op het hoofdeinde. Plaats deze in het midden van het hoofdeinde op dezelfde hoogte als de boxen en moet precies passen in de ruimtes tussen de boxen (85x4.5x4.5cm). Hecht het vast aan het hoofdeinde door elke 20cm schroeven in te draaien op de lat tegen het hoofdeinde.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-8

Stap 8

Bereid het hoofdeinde voor de verlichting

Voordat we de LED-strip op het hoofdeinde gaan plaatsen is het handig twee gaten te maken voor de kabels van de strip. Zo hangt de kabel niet aan de voorzijde van het hoofdeinde. Maak hiervoor twee gaten 5cm van de zijkanten af, ietsje onder de plaats van de strip. Gebruik altijd veiligheidshandschoenen bij het boren. Schuur de gaten en reinig ze vervolgens met een doek.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-9

Stap 9

Fixeer de plint I

Plaats ze met de achterzijde omhoog zodat het te lijmen oppervlak makkelijk te zien is. Breng vervolgens een gelijkmatige streep lijm aan (bijv. Pattex Geen Schroeven & Spijkers) aan op de hele profielplint.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-10

Stap 10

Fixeer de plint II

Lijm nu de plint aan het hoofdeinde en druk een paar seconden aan zodat de lijm verspreidt. Laat het 's nachts drogen en voordat je de strip aanbrengt zodat het compleet droog is en niet valt als je de LED-strip lijmt.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-11

Stap 11

Lijm de LED-strip

Nu gaan we de LED-strip lijmen in de plint. Lijm deze aan bovenkant van de plint zodat het licht sterk genoeg is voor decoratie maar ook als leesverlichting. Steek eerst de electriciteitskabel door het gat voordat je de strip lijmt!

Build-a-DIY-platform-bed-Step-12

Stap 12

Voeg Alle onderdelen samen

Nu gaan we de boxen aan de matrassteun voegen. Begin door de boxen van het voeteinde te voegen met beide verticale boxen. Let op de contactpunten tussen de boxen en markeer met een potlood de plek waar de schroeven worden ingedraaid.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-13

Stap 13

Boor gaten in de schroefplekken

Boor gaten met het 4mm boorstukje in Alle schroefplekken getekend in de vorige stap. Zorg dat je de gaten boort in Alle verticale boxen waar de schroef in zagl aan. Herhaal deze stap voor Alle voegpunten.

Build-a-DIY-platform-bed-Step-14

Stap 14

Schroef de set

De laatste stap om je bed te monteren!
Plaats de onderdelen in hun uiteindelijke positie. Schroef de 4mm schroeven om het geheel te fixeren. Klaar!

Build-a-DIY-platform-bed-Step-final

Stap 15

Slaap lekker!

Je hebt helemaal zelf een platformbed gemaakt, voel je je trots? Leg nu het matras op het bed en vul de boxen met jouw persoonlijke items. Decoratieve letters van kurk zouden geweldig staan in de boxen!

Was dit artikel nuttig voor u?

Gerelateerde projecten

Meest bekeken